Chögyam Trungpa Rinpoche

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΣΑΜΠΑΛΑ

Ο Chogyam Trungpa γεννήθηκε το 1939 σε ένα χωριό της περιοχής Κάμπας, στο ανατολικό Θιβέτ. Είναι η ενδέκατη επαναγέννηση της γενεαλογίας των Τρούνγκπα, η οποία είχε υπό την εποπτεία της μια ομάδα από Βουδιστικά μοναστήρια της περιοχής και ο αρχηγός της αυτοδίκαια κατείχε το αξίωμα του τοπικού κυβερνήτη της επαρχίας Σουρμάνγκ.

Εντάχθηκε νωρίς στη μοναστηριακή πειθαρχία και διδάχθηκε διαλογισμό, καθημερινή αποστήθιση πολυσέλιδων ιερών κειμένων, φιλοσοφία, καλλιγραφία, αγιογραφία και τελετουργικό χορό.Όταν αναγκάστηκε σε ηλικία 20 ετών να διαφύγει, εξαιτίας της Κινεζικής κατοχής της χώρας του, και να βρεθεί εξόριστος στην Ινδία, ήταν πια ένας καταξιωμένος Διδάσκαλος των σχολών Kagyu και Nyigma. Επίσης είχε λάβει τους τίτλους του Διδάκτορα Θεολογίας και του καθηγούμενου (Kyorpun και Khempo)Το 1963 έλαβε υποτροφία και σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Συγκριτική των Θρησκειών, Φιλοσοφία και Καλές Τέχνες, μέχρι το 1967, όταν και μετακόμισε στη Σκοτία όπου και ίδρυσε το Samye Ling, το πρώτο Κέντρο Θιβετανικού Βουδισμού στη δύση.Το 1968, μετά από ένα αυτοκινητικό ατύχημα, στο οποίο τραυματίστηκε και παρέλυσε η αριστερή του πλευρά για το υπόλοιπο του βίου του, άνοιξε συνειδησιακά εντελώς. Κατανόησε με τρόπο ξεκάθαρο ότι έπρεπε να αποδυθεί τα ράσα και τους μοναχικούς όρκους, αν ήθελε να αποκτήσει άμεση επαφή με τους δυτικούς μαθητές του και ότι οι διδασκαλίες του Βούδα έπρεπε να απαλλαγούν από την έντονη θρησκευτικότητα της Θιβετανικής κοινωνικής αντίληψης.

ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Το 1970, εγκαταστάθηκε μόνιμα στις ΗΠΑ, παντρεύτηκε τη Diana Pybus και ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Διαλογισμού στη Βόρεια Αμερική, το Karme Choling στο Βερμόντ. Οι αρχαίες διδασκαλίες και οι πρακτικές οδηγίες που έφερε μαζί του, έιχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό της Αμερικής και έτσι μέσα σε μια δεκαετία, ταξίδεψε σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Αμερική, εξέδωσε έξι βιβλία, εγκαθίδρυσε τρία Κέντρα Διαλογισμού και ένα Πανεπιστήμιο Στοχαστικών Σπουδών, το Naropa Institute. Έγινε γνωστός από τη μοναδική του ικανότητα να παρουσιάζει την ουσία των υψηλότερων Βουδιστικών διδασκαλιών, με έναν τρόπο απολύτως κατανοητό από το δυτικό κοινό του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρουσίασε το ευρύ σώμα των Βουδιστικών διδασκαλιών, μέσα από μια σειρά σεμιναρίων με ατμόσφαιρα εντατικής διαλογιστικής πρακτικής. Η ουσία αυτών των σεμιναρίων ήταν η διδασκαλία των μαθητών του στο πως να γίνουν κι αυτοί δάσκαλοι. Επίσης προσκάλεσε και άλλους μεγάλους δασκάλους να έρθουν στη Δύση και να δώσουν διδασκαλίες, συμπεριλαμβανομένης και της Αγιότητάς του τον Gyalwang Karmapa τον επικεφαλής της γενεαλογίας των Kagyu.Ήταν επίσης εκείνη η εποχή κατά την οποία ίδρυσε τον οργανισμό Vajradhatu με έδρα το Boulder Colorado, ο οποίος αποτέλεσε την ομπρέλα κάτω από την οποία ιδρύθηκαν πολλά κέντρα σε όλο τον κόσμο, υπό την εποπτεία του Chogyam Trungpa.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΔΙΣΜΟ

Στο τέλος της δεκαετίας του 70, ο Chogyam Trungpa εξέφρασε την επιθυμία να παρουσιάσει τη στοχαστική πρακτική σε όσους δεν ενδιαφέρονταν απαραίτητα να κάνουν Βουδιστικές σπουδές. Ανέπτυξε ένα πρόγραμμα το οποίο το ονόμασε εκπαίδευση Shambhala, βασιζόμενο στο ομόνυμο θρυλικό φωτισμένο βασίλειο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, καθώς συνέχιζε όλες τις δραστηριότητές του, σεμινάρια, εκδόσεις, ταξίδια κλπ, έστρεψε την προσοχή του στην προώθηση των διδασκαλιών οι οποίες επεκτείνονταν πέρα από το Βουδιστικό μονοπάτι. Αυτές οι δραστηριότητες περιελάμβαναν όχι μόνο της εκπαίδευση Σαμπάλα, η οποία προσέλκυε εκατοντάδες μαθητές, αλλά επίσης και Ιαπωνική τοξοβολία, καλλιγραφία, ανθοδετική, τελετή του τσαγιού, χορό, θέατρο και ψυχοθεραπεία, φυτέυοντας έτσι τους σπόρους για αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε ” η τέχνη στην καθημερινότητα”. Έτσι ιδρύθηκαν κέντρα σε πάνω από 100 πολεις σε όλο τον κόσμο, στα οποία οι άνθρωποι διδάσκονταν εντατικό διαλογισμό, στοχασμό και μελέτη κειμένων. Στα διάφορα αυτά κέντρα ανά τον κόσμο, οι μαθητές διδάσκονταν την ενσωμάτωση της διαλογιστικής πρακτικής και της μελέτης στην καθημερινή τους ζωή ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους, από καθιστό διαλογισμό, μέχρι ανθοδετική και χορό.

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Το 1986, θέλοντας να εγκαταστήσει το κέντρο του οργανισμού του σε ένα λιγότερο επιθετικό και υλιστικό κλίμα, μετακόμισε στη Νέα Σκοτία, όπου ήδη δεκάδες από τους μαθητές του είχαν εγκατασταθεί. Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία από τις πολλές κινήσεις του. Όχι πολύ αργότερα, τον Απρίλιο του 1987, η ζωή του Chogyam Trungpa έφτασε στο τέλος της. Η τελετή της κηδείας του, διήρκεσε μια ολόκληρη ημέρα και έγινε στο Βερμόντ των ΗΠΑ, που ήταν το πρώτο μέρος στο οποίο πάτησε το πόδι του όταν έφτασε στη Δύση, πήραν μέρος 3000 άτομα. Μετά το θάνατο του Chogyam Trungpa, η αρχηγία της κοινότητας πέρασε στον πιο σεβαστό και μοναδικό ζώντα δάσκαλό του, τον Dilgo Khyentse Rinpoche, που τότε ήταν επικεφαλης της γενεαλογίας των Nyigma.

Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΟΥ SAKYONG MIPHAM RINPOCHE

Μέχρι το 1990, που ο μεγαλύτερος γιος του Chogyam Trungpa ο Sawang Osel Rangdrol Mukpo, ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως Sakyong Mipham, επέστρεψε από το Νεπάλ μετά από μια μακρά περίοδο μελέτης και διαλογισμού, για να αναλάβει τη διοίκηση του οργανισμού και να συνεχίσει το έργο του πατέρα του. Και καθώς η γενεαλογία περνάει από πατέρα σε γιο, ο Chogyam Trungpa εκπαίδευσε το μεγαλύτερο γιο του, από τη παιδική του κιόλας ηλικία, για να αναλάβει το ρόλο του ηγέτη. Σαν πρώτη του προτεραιότητα είχε την ίδρυση του οργανισμού Shambhala International και την ονομασία όλων των κέντρων ανά τον κόσμο Shambhala Centers. Τα κέντρα αυτά προσφέρουν οδηγίες διαλογισμού, πνευματική εκπαίδευση καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις.